Sunday, January 31, 2010
TELUR ITIK & SAYUR BENDI
Bahan-bahan:-
1peket santan kelapa + 1cawan air
2ulas bawang merah
3ulas bawang putih
12 biji cili padi
1keping asam keping
1batang serai (dititik)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
4biji telur itik
Cara-cara:-
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili padi.
2. Panaskan minyak dan tumiskan serai kemudian masukkan bahan yang telah dikisar.
3. Campurkan santan bersama air di dalam periuk dan dikacau.
4. Bila santan dah mendidih, pecahkan telur itik satu persatu.
5. Kacau untuk beberapa ketika hingga masak dan siap utk dihidangkan.
SAYUR BENDI
Bahan-bahan:-
10biji bendi dipotong serong
6ketul seafood stick dipotong serong
3biji cili merah
2ulas bawang putih
1biji bawang besar
6ekor ikan bilis sederhana
1biji tomato (dibelah 6)
Garam dan serbuk perasa
Cara-cara:-
1.Kisar bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan cili merah.
2.Seafood stick dipotong kecil-kecil/serong dan goreng sehingga agak-agak masak. Angkat dan ketepikan.
3.Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis untuk beberapa ketika. Masukkan bendi, seafood stick dan tomato. Campurkan sedikit air untuk hilangkan lendir bendi.
4.Tunggu hingga kuah agak-agak kering/menyerap.
5.Siap untuk dihidangkan dan selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment