Wednesday, January 27, 2010

MEE GORENG



harini tinggal kami anak beranak dengan pembantu rumah jerk. Abang kursus ke Terengganu untuk 2hari ni. Oleh sebab tu, inilah peluang untuk memalaskan diri bile maharaja tiada dirumah....hehehehe...

Bahan-bahan:-
1bungkus mee kuning (dibasuh)
200gm udang sederhana (buang kepala)
300gm ayam (dicincang kiub)
3sudu besar cili boh
2ulas bawah putih (diketuk)
2biji telur
10biji bebola ikan
3sudu kicap mee (atau kicap pekat)
3sudu sos cili (tomato pon boleh)
Seikat sawi
3sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:-
1.Panaskan minyak didalam kuali.
2.Goreng ayam seketika (sehingga agak-agak empuk), angkat dan tepikan.
3.Teruskan dengan masukkan bawang putih dan goreng sehingga naik bau.
4.Masukkan cili boh, tumis sehingga naik minyak.
5.Masukkan bebola ikan dan ayam yang telah digoreng tadi.
6.Masukkan kicap, sos dan masukkan mee kuning lalu digaul rata.
7.Pecahkan telur, masukkan sawi, sebatikan rasa dengan garam dan gula.
8.Siap untuk diangkat dan dimakan. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment