Wednesday, January 27, 2010
SUP AYAM
kadang-kadang kalau kita masak yang simple2 lagi berselara dari kita bersusah payah masak yang rumit2....hehehehe....itu alasan biasa kalau dah MALAS...harini yana masak sup ayam. Style kami, kalau makan sup mesti kena ade sambal kicap tau.
Bahan-bahan:-
1ekor ayam (dipotong kecil)
2sudu serbuk sup ayam
Garam & ajinomoto secukup rasa
2kuntum bunga lawang
5cm kulit kayu manis
3kuntum bunga cengkih
2labu sedang bawang
4ulas bawang putih
2.5 cm halia
4cawan air
250 gm ubi kentang (dipotong dadu)
Daun sup yang dicincang
Cara-Cara:-
1.Kisar lumat bawang besar, bawang putih, halia dan rempah sup.
2.Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih.
3.Masukkan bahan kisar, tumis hingga naik bau.
4.Masukkan ketulan ayam dan gaul beberapa ketika.
5.Masukkan air dan kentang. Tunggu hingga air sup mendidih.
6.Masukkan garam dan ajinomoto mengikut rasa masing2.
7.Taburkan daun sup sebelum dihidangkan. Selamat mencuba
SAMBAL KICAP
Bahan-bahan:-
20biji cili padi
1ulas bawang putih
Kicap manis
Sedikit gula
Cara-cara:-
1.Campurkan semua bahan kedalam blender dan blender hingga lumat. (sukatan kicap mengikut selera masing2. Kalau suke pedas, kurangkan kicap, kalau tak lebihkan kicap supaya xpedas sangat)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment