Sunday, January 31, 2010
SAMBAL SARDIN & PAK CHOY
SAMBAL SARDIN
Bahan-bahan:-
1tin sardin cap MARINA
1biji bawang besar
2biji bawang putih
10tangkai cili kering
3tangkai cili padi
1/2inci halia
Garam dan serbuk perasa
Cara-cara:-
1. Kisar bawang besar, bawang putih, cili kering, cili padi dan halia.
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau.
3. Bila dah agak-agak garing, tunagkan sardin kedalam kuali.
4. Tambah garam dan serbuk perasa.
PAK CHOY & TAUFU
Bahan-bahan:-
2ikat pak choy
4batang tauhu lembut
1biji bawang besar (dimayang)
1biji bawang putih (dimayang)
1sudu sos tiram
Garam dan serbuk perasa
Cara-cara:-
1. Potong setiap batang tauhu lembut kepada 5bahagian
2. Goreng tauhu dalam minyak panas untuk beberapa minit, sehingga warna kulitnya menjadi sedikit coklat.
3. Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Masukkan garam, perasa dan sos tiram.
4. Masukkan sayur pak choy dan tambahkan sedikit sahaja air untuk menumis.
5. Setelah sayur layu, campurkan tauhu lembut kedalam sayur. Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment