Sunday, January 31, 2010

SAYUR LEMAK TAUGEH & SAMBAL AYAM


Aleya paling suke makan sayur lemak, papa pulak paling suka masakan bersambal.....2-2 ni bagi Yana memang sesuaila kalau dipadankan untuk jadi hidangan....hehehe...so, lauk untuk arini iyelah.sayur lemak taugeh dicampurkan sikit dengan sawi. Yana kalau masak suke kalau ade variasi warna...yela, taugeh ngan kuah lemak tu kan kalernyer da putih, kalau camporkan ngan sawi ader la warna2 hijau sikit gitu....

Bahan-Bahan:-
Taugeh
Sawi
1/2 bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih(dimayang)
1/2 paket santan
Garam & Perasa

Cara-cara:-
1. Bancuh santan dengan air.
2.Masukkan ke dalam periuk.
3.Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4.Bila dah mendidih masukkan taugeh dan sawi. Masukkan garam dan perasa.
5.Bila taugeh dah layu, tutup api. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba

SAMBAL AYAM



Bahan-bahan:-
1/2ekor ayam - dipotong ikut suka
5biji bawang merah
3ulas bawang putih
1/2inci halia
1batang serai
2biji buah keras
1/2inci kunyit hidup
10-15 tangkai cili kering (dididih bersama air dahulu)
1keping asam keping
Garam dan serbuk perasa
3sudu sos tiram
Minyak masak

Cara-cara:-
1.Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan buah keras.
2.Panaskan minyak dalam kuali, pastikan minyak betul-betul panas, kemudian gorengkan ayam yang hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3.Tumis bahan2 kisar. Tumis hingga pecah minyak. Biar mendidih.
4.Masukkan sos tiram, garam dan serbuk perasa.
5.Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul sebati. Dah cukup rasa, boleh padamkan api.
6.Sedia dihidangkan...! Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment